Monday, May 9, 2016

Ponuda za posao u Dubaiju - šta dalje?

Kao što sam i obećao, nastavljamo dalje sa pregledom aktivnosti koje se događaju pre nego što uopšte dođete u Emirate i počnete da radite. Dakle:

Pretpostavimo da je potraga za poslom prošla dobro, da ste obavili intervju ili bili na kastingu i da ste izabrani za određeno radno mesto. Mnogi su zbunjeni: koji su dalji koraci?

Uobičajena praksa je sledeća:

Najpre dobijate Conditional Employment Offer (uslovnu ponudu za posao), u kojoj su navedeni lični podaci kandidata, podaci o firmi, uslovi rada, finansijski momenat, dodatni uslovi (smeštaj, avionske karte itd). Ukoliko ta ponuda ispunjava očekivanja koja imate, potpisujete je i vraćate potencijalnom poslodavcu. Sve ovo se rešava elektronskom poštom.

Obratite pažnju: zahtev za vizu podnosi poslodavac i to je njegova obaveza. Važna napomena: zaposleni ne snosi nikakve troškove vize, papirologije i sličnih stvari u UAE! To je obaveza poslodavca i ko god vam traži novac za ove namene ili bilo kakav novac unapred, ima nameru da vas prevari. Takođe, troškovi vize ne bi smeli da budu kasnije oduzeti od vaše plate. Ovde možete pogledati ceo dokument koji uređuje ovo pitanje.


Poslodavac nakon prihvatanja ponude može poslati i ugovor koji potpisujete, skenirate i vraćate elektronskom poštom. Istovetan ugovor ćete potpisati kada dođete u Emirate. Ugovor pročitajte pažljivo i pogledajte da li je njime obuhvaćeno sve što je stajalo u ponudi koju ste prethodno potpisali.

Pre nego što vam poslodavac pošalje ugovor, može zahtevati od vas da mu dostavite overene diplome, licence ili druga dokumenta, posebno kada su u pitanju profesori, inženjeri, lekari... Primetio sam da i oko toga postoji puno konfuzije, pa evo kratkog opisa kako se vrši legalizacija diplome izdate u Srbiji za UAE (pratite i linkove koji su u tekstu ako ima još nejasnoća nakon opisa):

Korak 1: Odlazite sa originalom diplome i fotokopijom u sud u mestu u kojem je izdata diploma. Tu se vrši overa diplome: sud svojim pečatom potvrđuje verodostojnost potpisa i pečata na diplomi. Napomena: Obavezno napomenite da je u pitanju legalizacija za Emirate, jer se procedura razlikuje u odnosu na države koje su potpisnice Haške konvencije. Dakle, ne treba haški apostil, rečeno sudsko-pravničkim jezikom.

Korak 2: Diplomu sa pečatom iz suda dostavljate ovlašćenom sudskom prevodiocu/tumaču koji je prevodi na engleski ili arapski jezik (na zvaničnom sajtu Ministarstva pravde ne mogu da nađem spisak ovlašćenih sudskih tumača, ali sasvim solidnu listu možete pronaći ovde).

Korak 3: Diplomu i prevod nosite u Prvi osnovni sud (zgrada bivšeg Aeroinženjeringa na Novom Beogradu, ako nisu u međuvremenu promenili lokaciju, pošto se u Srbiji mreža sudova menja brzinom svetlosti) da se potvrdi verodostojnost pečata i potpisa sudskog tumača. Takođe napomenite da je u pitanju legalizacija za Emirate.

Korak 4: Diplomu i prevod nosite u Ministarstvo pravde Republike Srbije, da se potvrdi verodostojnost pečata suda i potpisa predsednika suda ili ovlašćenog sudije (izvrši tzv. nadovera).

Korak 5: Diplomu i prevod, nakon Ministarstva pravde, nosite u Ministarstvo spoljnih poslova, da se potvrdi verodostojnost pečata i potpisa Ministarstva pravde (izvrši tzv. nadovera).

Korak 6: Diplomu i prevod, sa pečatima suda, sudskog tumača (samo na prevodu), Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova, nosite u Ambasadu UAE na legalizaciju. Kada oni svojim pečatom overe prevod, diploma se može smatrati legalizovanom i onda je možete dostaviti poslodavcu u Emiratima.

Uz malo sreće, ovu proceduru možete završiti za otprilike nedelju dana. Naravno, originalna dokumenta sa svim overama ponesite sa sobom u Emirate. Ista procedura važi i za legalizaciju drugih dokumenata (ako se nešto u međuvremenu nije promenilo, ako je bar malo pojednostavljena procedura, javite da znamo).


Nakon ove digresije, da se vratim na vizu: ukoliko je aplikacija prihvaćena, poslodavac vam, nakon što ste mu dostavili tražena dokumenta, potpisali šta treba i poslali, prosledili fotografiju... elektronskom poštom dostavlja skeniran ružičasti papir sa vašom fotografijom - dozvolu za ulazak (Entry Permit). Ova procedura ume nekad da potraje, jer se mogu vršiti različite bezbednosne provere, administracija može da radi usporeno itd. Dakle, naoružajte se strpljenjem.

Po prispeću dozvole za ulazak, spremni ste za put. Poslodavac u najvećem broju slučajeva takođe šalje i avionsku kartu. Dozvolu za ulazak odštampajte i nosite sa sobom na aerodrom. Na aerodromu u Beogradu obavezno je pokažite službeniku na čekiranju. Ako je nemate sa sobom, može da bude problema i da vas ne puste u avion. Po dolasku u Dubai, na primer, najpre idete na šalter gde uzimate original dozvole za ulazak (poslodavac je dužan da isprati ovaj proces i da osigura da je vaša dozvola za ulazak na aerodromu u vreme kad stižete), pa tek onda na pasošku kontrolu.

U narednom postu: a šta kad stignete?


5 comments:

  1. http://propisi.net/templates/IngPro/skins/main/Uploads/Spisak%20sudskih%20prevodilaca%20i%20tumaca.pdf

    Ovde je nešto ažurniji spisak sudskih prevodilaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Što ažurnije, to bolje :)

      Delete
    2. Kakve su sanse da se sa platom od 1.500$ i placenim stanom, kao nastavnik violine, dovedu deca? Kako se tretiraju samohrani roditelji? Hvala!

      Delete
    3. Ta plata je više nego skromna, imajući u vidu troškove života ovde. Dakle, ako nema dodatnih prihoda, praktično je nemoguće pokriti troškove čuvanja dece i živeti od te plate. Ako deca idu u školu, tu se troškovi drastično povećavaju. Dakle, mislim da je ta plata isuviše mala da bi se ozbiljno razmatrala opcija života sa decom u Emiratima.

      Delete
  2. Cao :) Zanima me da li se nakon svih overa diplome original salje poslodavcu u Emiratima? ili se dalje kopija? Ukoliko se salje original, da li se ta diploma postom salje nama nazad ili je dobijamo tek kada odemo u emirate?

    ReplyDelete